Enzymy
- označení enzym vznikl z řeckého en zyme = v kvasnicích
- enzymy se podílí na řízení a koordinaci organizovaného souboru chemických reakcí
- enzymy jsou bílkovinné makromolekuly, které urychlují chemické přeměny
- pokud vyvolávají jen změny konfirmace, označujeme je jako faktory
- i nejjednodušší buňky obsahují přes 3000 enzymů!
- je známa asi miliarda enzymů, proto vznikl samostatný vědní obor- enzymologie
- katalytickou funkci může vykonávat buď jednoduchá nebo složená bílkovina
- nebílkovinná část složených bílkovin se nazývá kofaktor
- enzymy jsou „účinnější“ než doposud vytvořené umělé katalyzátory
- jedna molekula enzymu přemění 5*104 substrátu za sekundu
- pracují za tělesných podmínek:
- teplota: 20 – 40°C
- tlak: 0,1 MPa
- pH: 7
- enzymy jsou netoxické a jejich účinek lze snadno regulovat
- patří mezi globulární bílkoviny a většinou mají povahu složených bílkovin
- poměrně rychle se opotřebovávají, a proto jsou stále odbourávány a opět syntetizovány
- enzymy jsou zastoupeny jak v těle (např.: slinná amylasa – sliny; pepsin – žaludek), tak i v jiných organických látkách (amylasa – slad)
Podle typu katalyzované reakce se dělí enzymy (podle UIB – Mezinárodní unie biochemie) do šesti skupin:
- oxidoreduktasy
- transferasy
- hydrolasy
- lyasy
- isomerasy
- ligasy
Kvůli obrovskému množství enzymů byla vytvořena databáze, kde jsou všechny doposud známé enzymy uloženy pod čtyřmístným číselným kódem.
- Např.: (S)-laktát: NAD+ oxidoreduktasu bude EC 1 1 1 27
- Třída – oxidoreduktasy 1
- Podtřída – donorem vodíku je skupina CHOH 1
- Skupina – akceptorem vodíku je NAD+ 1
- Číslo enzymu uvnitř skupiny 27
Podle místa působení můžeme enzymy rozdělit na:
- etracelulární – jsou vylučovány z buňky, které je vytvořily a nacházíme je v četných tkáňových kapalinách (krvi, mozkomíšním moku, trávících šťávách)
- intracelulární – své specifické funkce vykonávají uvnitř buňky