Lipidy (tuky)
Znáte tuk, ale neslyšeli jste nic o lipidech? Rozdíl mezi lipidem a tukem je, že tuk je podsložkou lipidů.
- název lipidy vznikl z řeckého lipos = tuk
- jsou to látky biologického původu rozpustné v organických nepolárních rozpouštědlech (benzen, chloroform, ether) - ve vodě jsou nerozpustné, popř. jen zčásti
- řadí se mezi nízkomolekulární látky
- ve výživě člověka činí lipidy nepostradatelnou část - obsahují totiž esenciální mastné kyseliny
- jejich společným znakem je přítomnost dlouhých nepolárních uhlovodíkových řetězců (hydrofobní povaha)
- dělění lipidů:
- Homolipidy
- Heterolipidy
- Komplexní lipidy
- Doprovodné látky lipidů
Homolipidy
Sloučeniny mastných kyselin a alkoholů. Dále je můžeme dělit podle navázaného alkoholu.
Heterolipidy
Jsou to sloučeniny, které kromě mastné kyseliny a alkoholu obsahují ještě další kovalentně vázané látky (k. fosforečná, sacharid, ...).
Komplexní lipidy
Jsou zde přítomny nejen homolipidy a heterolipidy, ale kromě kromě kovalentních vazeb zde najdeme i složky, které jsou vázány pomocí vodíkových vazeb či hydrofobních interakcí.
Doprovodné látky lipidů
- bývají velmi často označovány termínem "lipoidy"
- patří sem zejména:
- uhlovodíky a alifatické alkoholy
- steroidy
- steroidní uhlovodíky
- steroly (tuhé krystalické látky s vysokým bodem tání; rozpustné pouze v nepolárních rozpouštědlech, nerozpustné ve vodě; řadíme sem i cholesterol)
- žlučové kyseliny (mezi základní žlučové kyseliny patří kyselina cholová a kyselina chenodeoxycholová; žlučové kyseliny vznikají v játrech)
- steroidní hormony (kortikoidy - vylučovány kůrou nadledvin; pohlavní hormony - androgeny, estrogeny, gestageny)
- kalciferoly (ergosterol je prekurzorem vitaminu, který nalézáme v kvasnicích a rostlinách)
- steroidní alkaloidy (velké množství alkaloidů nacházíme v rostlinách; z potravinářského hlediska jsou významné alkaloidy solanin (nezralé a zelené brambory) a tomatin (nezralá rajčata), neboť jsou ve větších dávkách toxické)
- lipofilní barviva a vitaminy
- barviva - karotenoidní a chlorofylová
- vitaminy - A, D, E, K, F, beta-karoten
Funkce lipidů
- strukturní - lipidy jsou součástí biomembrán
- rezervní - odbouráním jednoho gramu tuku získá organismus cca 36 kJ; slouží jako vydatný zdroj energie, která je uložena v adipocytech (tukové buňky, zcela vyplněny tukem)
- ochranná - lipidy obalují některé tělní orgány jako jsou ledviny a chrání je před mechanickým poškozením; velkou úlohu hrají tuky při tepelné izolaci; významnými orchannými lipidy jsou vosky, které nacházíme na peří, srsti, kůži a listech
- katalytická - některé lipidy jsou biokatalyzátory (vitaminy, hormony)