vitaminy jsou biokatalyzátory, tedy látky, které v organismu vykonávají předem dané řídící a regulační funkce
jsou to také exogenní (látky, které si tělo nedokáže vytvořit a musí je přijímat z vnějšku potravou) esenciální nízkomolekulární sloučeniny nezbytné pro lidský organismus
lidský organismus si jen do určité míry dokáže syntetizovat vitamin B3 z tryptofanu
jen pro zajímavost; krysa si dokáže syntetizovat vitamin C sama, proto pro ni není vitaminem
vitaminy nejsou pro organismus zdrojem energie, ani neslouží jako stavební jednotky
Pojmy související s vitaminy:
provitaminy – jsou organické sloučeniny bez vitaminosního účinku, které se však v živočišném těle mění působením UV záření nebo pomocí enzymů ve vitaminy. Provitaminy jsou tedy prekurzory vitaminů (beta-karoten => vitamin A).
antivitaminy – látky, které omezují nebo úplně zabraňují vstřebávání vitaminu v těle.
fortifikace – obohacování potravin o různé vitaminy nad jejich přirozenou mez.
restituce – navrácení původního obsahu vitaminu v potravině či surovině. K úbytku vitaminů dochází zejména při skladování a technologických a kulinářských úpravách.
hypovitaminosa – projev mírného nedostatku vitaminu. Nedostatek lze odstranit dočasným zvýšením příjmu scházejícího vitaminu. Při včasném doplnění doplnění deficitu nedochází k trvalým poruchám organismu. Hypovitaminosa může při dlouhodobém trvání přerůst v nebezpečnou formu – avitaminosu.
avitaminosa – těžká forma hypovitaminosy, kdy po dlouhodobě trvající avitaminose může dojít i ke smrti organismu.
hypervitaminosa – je projev nadbytku některého vitaminu. V našich klimatických podmínkách se s projevem hypervitaminosy setkáváme jen zřídka.
doporučná denní dávka (DDD) – představuje takový denní příjem, který pokryje potřebu většiny zdravých příslušníků definované populační skupiny.
hladina nejvyššího přijatelného příjmu – je nejvyšší hodnota denního příjmu, u kterého nebyly při dlouhodobém užívání pozorovány negativní vlivy na zdraví.
Dělení vitaminů
rozdělování vitaminů je velmi složité, proto se uplatňuje dělení dle rozpustnosti
vitaminy rozpustné v tucích označujeme jako lipofilní, tedy nerozpustné ve vodě
naopak hydrofilní vitaminy jsou rozpustné ve vodě, avšak nerozpustné v tucích
Hydrofilní vitaminy
nehrozí předávkování, neboť jsou rozpustné ve vodě a vylučovány močí
B-komplex - je soubor vitaminů skupiny B
thiamin - B1,
riboflavin - B2,
kyselina nikotinová a její amid, popř. niacin - B3,
kyselina pantotenová - B5,
pyridoxin - B6,
kyselina listová - B9,
kyanokobalamin - B12
působí na nervový systém
najdeme je nejčastěji v kvasnicích, obilných klíčcích, vejcích, rybách, játrech a ostatních vnitřnostech
kyselina lipoová
obsažena v játrech a kvasnicích
její denní příjem zatím nebyl stanoven
biotin
výskyt ve všech živočišných buňkách, játra, ledviny, kvasnice, …
podporuje růst a dělení živočišných buněk
bioflavonoidy
mají vliv na pružnost žil a cév
vitamin C
kyselina L-askorbová
rozpustný ve vodě
doporučený denní příjem byl stanoven na 75 mg
Lipofilní vitaminy
jsou ukládány v játrech a nejsou vylučovány močí, proto hrozí předávkování zejména při nadměrném užívání vitaminových preparátů
vitamin A (retinol)
je obsažen výhradně v živočišných organismech (játra, mléko, máslo, rybí tuk)
jeho prekurzorem jsou karoteny (mrkev, špenát, petržel, brokolice, …)
základní funkcí je fotorecepce v oční sítnici
jeho nedostatek může způsobit šeroslepost až slepotu
vitamin D (kalciferol)
je obsažen v rybím tuku, kvasnicích, klíčcích rostlin, vaječném žloutku, …
vzniká v kůži i po ozáření slunečním světlem a UV zářením; syntetizuje se však pouze prvních 15 – 20 minut po ozáření
v těle řídí metabolismus vápníku a fosforu
vitamin E (tokoferol)
najdeme jej v obilných klíčcích, rostlinných olejích, zelenině, luštěninách, vejcích, másle, …
jeho hlavní funkcí je funkce antioxidantu
vitamin K (fylochinony a farnochinony)
výskyt v rostlinných olejích, listové zelenině a kvasnicích